TÄVLINGSNYHETER I CHARK-SM 2016

 

Publicerat den av & kategoriserat under Chark-SM, Chark-SM - tävlingen.

Antalet klasser förblir de samma men med några ändringar. Bland annat får nu ekologiska produkter istället hedersomnämnanden.

Klass 2 kommer förutom köttbullar också från i år att innehålla hamburgare.
– Jag har försökt hålla samma klassnummer från tidigare år så man känner igen sig, säger tävlingsansvarig Annika Altskär från SP Food and Bioscience, före detta SIK.
Klass 7, 8 och 9 är som tidigare skrivits om, fortfarande korvklasser men med fokus på kryddning. Klasserna heter i år: klassiskt kryddade korvar, milt kryddade korvar och starkt kryddade korvar. – Det känns spännande och nytt att korvklasserna fått en ny uppdelning. Det blir mer konsumentvänligt. Bacon och rökt sidfläsk som är en stor konsumentprodukt får en egen klass i år, klass 16.
– Nytt är att vi lyfter fram klimatanpassade produkter och ekologiska produkter som belönas med var sitt hedersomnämnande. Produkterna kvalitetsbedöms först i sina respektive klasser och sedan vidare i ett hedersomnämnande. – Det är en stor utmaning med klimatanpassade charkuterivaror. En produkt som är klimatanpassad skall vara så god att den äts upp och inte slängs, säger Annika Altskär. Hon ser fram emot att det kommer nya produkter i och med intresset för klimatsmart mat. – Det är en väldigt spännande kategori, det finns redan flera klimatanpassade produkter och förhoppningsvis får vi lite fler produkter till Chark-SM.

För att se de 16 olika klasserna specificerade klicka här.