Array ( [bild] => https://www.charksm.se/wp-content/uploads/2016/03/sponsor_inbjudan_framsidan_twitter-e1457531955313.jpg [bildtext] => Anmälan till tävlingen
    och regelverk [bildlank] => )

I och med att hela Chark-SM (inklusive tävlingen) är framflyttat till 13 oktober 2021, kommer alla hittills anmälda bidrag att strykas och inga anmälningsavgifter kommer att faktureras. Alla tävlingssugna företag är varmt välkomna att anmäla sina produkter på nytt när anmälan åter öppnar under maj månad 2021.

Produkterna tävlar i 18 klasser i Chark-SM 2021

  • 1. Falukorv (namnskyddad)
  • 2. Köttbullar och hamburgare (ex. köttbullar och hamburgare av olika slag)
  • 3. Julskinka (hel kokt, ej skivad)
  • 4. Kokta helköttsprodukter (ex. kokt skinka, fågel, rostbiff, pastrami, kokt saltrulle, sous vide)
  • 5. Rökta helköttsprodukter (ex. varmrökt skinka, fågel, lammstekar, souvas, viltprodukter)
  • 6. Lufttorkade/kallrökta hela köttprodukter (ex. kallrökt skinka, lufttorkad renstek, lufttorkad skinka)
  • 7. Klassiskt kryddade korvar (ex. wienerkorv, prinskorv, varmkorv och frankfurter)
  • 8. Milt kryddade korvar (ex. frukostkorv, ostkorv, örtkorv, medister, mortadella)
  • 9. Starkt kryddade korvar (ex. chorizo, chilikorv, jalapenokorv)
  • 10. Grillkorv, skinnfri (alla skinnfria korvar ex. hot dog)
  • 11. Isterband
  • 12. Kallrökt, torkad korv (kräver inte kylförvaring, ex. salami, ölkorv)
  • 13. Rökt påläggskorv (kräver kylförvaring, ex. hushållsmedvurst, lökkorv)
  • 14. Pastej och sylta
  • 15. Traditionell chark (övriga ex. pölsa, grynkorv, köttkorv, hackkorv, blodpudding, gravat kött)
  • 16. Bacon och rökt sidfläsk
  • 17. Färskkorvar
  • 18. Vego, lakto-ovo vegetarisk eller vegansk (ex. vegokorv/-bulle/-burgare)

 

Insändande av produkt

Detaljerad information om när och hur kommer senare.

Observera att det är oerhört viktigt att ni fyller i rätt information om produkten. Informationen om produkten har avgörande betydelse för att domarna ska ha rätt förutsättningar för att kunna bedöma produkten rättvist. Detta är särskilt viktigt för den nya klassen Vego, lakto-ovo vegetarisk eller vegansk. Utan informationen kan specifik egenskap ses som en avvikelse av bedömarna. Det är också dessa data som kommer synas i media, på diplom etc.

En specifik produkt får endast delta i en klass.

  • Skicka ca 2 kg av varje produkt i minst två förpackningar. Alla produkter skall skickas in i 2 exemplar, fördelade i mindre förpackningar. Av helköttsprodukter kan skickas in mer än 2 kg.
  • Produkter ska skickas in hela. Säljs produkten skivad ska hel produkt skickas in för att kunna bedömas på rätt sätt. För bacon ska både en skivad och en hel variant skickas in. Om ett företag exempelvis har ett särskilt recept för den påläggsskinka som säljs skivad är det den varianten som ska skickas in som hel produkt för bedömning om man vill kunna märka dess förpackning med eventuella medaljer. Det måste framgå i produktnamnet att det är den skivade produkten som anmälts.
  • Produkt, tarm och produktförpackning får inte vara försedda med något namn eller logga som kan avslöja produktens tillverkare. Produkterna måste vara helt neutrala.
  • Märk varje produkt med utsänd kodetikett. OBS! Var noga med rätt tävlingsklass för varje produkt!
  • Kontrollera kodetikettens vidhäftning och använd ytterpåsar för att skydda mot fukt under transporten.
  • Packa de kylda produkterna väl, i en kraftig kartong, tillsammans med kylklampar eller is i förslutna vakuumpåsar. Samtliga kartonger måste vara märkta med företagsnamn.

Skicka paketet med lämplig transport till:
Chark-SM/RISE Jordbruk och livsmedel Märk paketet: Kylvara!
Annika Altskär
Frans Perssons väg 6
412 76 Göteborg

Faktura skickas separat.
Överblivna produkter skänks till lokala välgörenhetsorganisationer.

 

Utmärkelser 2021

Syftet med att Chark-SM delar ut utmärkelser utöver pris till de Svenska Mästarna är för att driva branschen framåt genom att uppmuntra till att utveckla smakrika och högkvalitativa produkter i ett hållbart sammanhang. 2021 delar vi ut Utmärkelse för Årets Smakförnyare och Bästa Ekologiska produkt. Utmärkelserna delas ut under konferensen på Chark-SM dagen den 22 oktober.

Undrar du vad som krävs för att få delta i tävlingen? Mer information kring tävlingsklasser, bedömningar etc hittar du under Tävlingen/Regelverk.

Sista anmälningsdagen: Information kommer senare

Anmälningsavgift: 2000 kr per företag + 1000 kr per produkt om medlem i KCF / 1500 kr per produkt om ej medlem i KCF.

 

Kontakt angående tävlingen

För mer information om tävlingen kontakta Annika Altskär, annika.altskar@ri.se, 010-516 66 22.