Array ( [bild] => https://www.charksm.se/wp-content/uploads/2018/01/Stämplarna-till-framsidan-hemsidan-jan-2018.jpg [bildtext] => Sveriges bästa
    charkprodukter [bildlank] => )
  • Array ( [bild] => https://www.charksm.se/wp-content/uploads/2018/11/9M6A0102_web.jpg [bildtext] => [bildlank] => )
  • Array ( [bild] => https://www.charksm.se/wp-content/uploads/2016/06/CharkSM-Kväll-12.jpg [bildtext] => [bildlank] => )
  • Array ( [bild] => https://www.charksm.se/wp-content/uploads/2018/11/9M6A0335_web.jpg [bildtext] => [bildlank] => )

Kött & Chark-SM anordnas vartannat år. 2024 års Kött & Chark-SM hålls den 17 oktober på Slagthuset i Malmö.

Svenska produkter

I Kött & Chark-SM utses Sveriges bästa produkter som går att finna i charkdiskarna, vilket gör det enkelt för dig som konsument att välja produkter av högsta kvalitet.

Tävlingen är öppen för charkuterier och vego, lakto-ovo vegetarisk eller veganska produkter som är tillverkade i Sverige och säljs på den svenska marknaden.

Kvalitetsstämpeln

Produkter av yppersta kvalitet belönas med guldstämpel. Av dessa utses sedan en Svensk Mästare i varje klass. Produkter som har fått något eller några poängavdrag vid bedömningen får silver- eller bronsstämpel och produkter som inte är av tillräckligt bra kvalitet får ingen kvalitetsstämpel. De produkter som skickas in till bedömning i tävlingen håller generellt en mycket hög kvalitet vilket gör att flera produkter kan erhålla guldkvalitet.

Fokus på kvalitet

Över 600 produkter tävlar i 18 olika produktklasser, och fokus är helt på kvalitet. Produkternas kvalitet bedöms enligt tydliga kriterier och av en kunnig domarpanel.

Vartannat år

Första Chark-SM startades redan 2001 och har sedan 2002 anordnats vartannat år. Tävlingen är idag en viktig faktor i den svenska charkbranschen. 2024 ordnas tävlingen för 12:e gången.