Varför ett svenskt mästerskap i charkuterier?
Syftet med Chark-SM är att sätta produktkvaliteten och smakens betydelse i centrum, inspirera företagens medarbetare och ge konsumenterna tydlig vägledning i vilka svenska produkter som håller riktigt hög kvalitet i charkdiskarna. En kvalitetsstämpel i Chark-SM är ett kvalitetsbevis som går att använda i såväl marknadsföring av produkten som vid införsäljning till butik. En kvalitetsstämpel är också värdefull internt eftersom det ger prestige och inspiration för företaget och dess medarbetare.
Svenska produkter
I Chark-SM utses Sveriges bästa produkter som går att finna i charkdiskarna, vilket gör det enkelt för konsumenten att välja produkter av högsta kvalitet.
Tävlingen är öppen för charkuterier och vego, lakto-ovo vegetarisk eller veganska produkter som är tillverkade i Sverige och säljs på den svenska marknaden.
Kvalitetsstämpeln
Produkter av yppersta kvalitet belönas med guldstämpel. Av dessa utses sedan en mästare i varje klass. Produkter som har fått något eller några poängavdrag vid bedömningen får silver- eller bronsstämpel och produkter som inte är av tillräckligt bra kvalitet får ingen kvalitetsstämpel. De produkter som skickas in till bedömning i tävlingen håller generellt en mycket hög kvalitet vilket gör att flera produkter kan erhålla guldkvalitet.
Fokus på kvalitet & smak
Drygt 500 produkter tävlar i 18 olika produktklasser. Produkternas kvalitet & smak bedöms enligt tydliga kriterier och av en kunnig domarpanel en månad innan prisceremonin under Kött & Charkuteridagarna i Malmö 17 oktober. För rättvis bedömning har domarna ingen vetskap eller information om vilket företag som producerat vilka produkter.
Vartannat år
Första Chark-SM startades redan 2001 och har sedan 2002 anordnats vartannat år med undantag från pandemiåren. Tävlingen är idag en viktig faktor i den svenska charkbranschen. 2024 ordnas tävlingen för 12:e gången.
Produkterna tävlar i 18 klasser i Chark-SM 2024
- 1. Falukorv (namnskyddad)
- 2. Köttbullar och hamburgare (ex. köttbullar och hamburgare av olika slag)
- 3. Julskinka (hel kokt, ej skivad)
- 4. Kokta helköttsprodukter (ex. kokt skinka, fågel, rostbiff, pastrami, kokt saltrulle, sous vide)
- 5. Rökta helköttsprodukter (ex. varmrökt skinka, fågel, lammstekar, souvas, viltprodukter)
- 6. Lufttorkade/kallrökta hela köttprodukter (ex. kallrökt skinka, lufttorkad renstek, lufttorkad skinka)
- 7. Klassiskt kryddade korvar (ex. wienerkorv, prinskorv, varmkorv och frankfurter)
- 8. Milt kryddade korvar (ex. frukostkorv, ostkorv, örtkorv, medister, mortadella)
- 9. Starkt kryddade korvar (ex. chorizo, chilikorv, jalapenokorv)
- 10. Grillkorv, skinnfri (alla skinnfria korvar ex. hot dog)
- 11. Isterband
- 12. Kallrökt, torkad korv (kräver inte kylförvaring, ex. salami, ölkorv)
- 13. Rökt påläggskorv (kräver kylförvaring, ex. hushållsmedvurst, lökkorv)
- 14. Pastej och sylta
- 15. Traditionell chark (övriga ex. pölsa, grynkorv, köttkorv, hackkorv, blodpudding, gravat kött)
- 16. Bacon och rökt sidfläsk
- 17. Färskkorvar
- 18. Vego, lakto-ovo vegetarisk eller vegansk (ex. vegokorv/-bulle/-burgare)
Mer information om klasserna
Läs mer om vad som bedöms i de olika klasserna här.
Så här funkar det!
Tanken är att produktbedömningen inom Chark-SM ska leda till en kontinuerlig kvalitetsutveckling av svenska produkter som man kan finna i charkdiskarna. En stämpel ger prestige och inspiration för företagen och dess medarbetare. Företag med produkter som inte uppnår guldkvalitet får råd och synpunkter via domarnas bedömningsblanketter.
Tävlande produkter och företag som får guldkvalitet samt hedersomnämnande kommer att presenteras publikt. Uppgifter om tävlande produkter och företag som inte når denna nivå i bedömningen hanteras konfidentiellt.
Bedömningsmodell
Den bedömningsmodell som används i Chark-SM har en lång tradition. De inlämnade produkterna bedöms enligt fastlagda kriterier. Helt felfria produkter belönas med guldkvalitet. I varje klass utses dessutom en svensk mästare som bedöms vara av extra hög kvalitet.
Kunnig domarpanel
Bedömningarna pågår under två dagar. Domarpanelen består av ett 40-tal personer med god produktkännedom och är sammansatt av representanter för charkindustrin och dess leverantörer samt från handeln, konsumentsidan och matskribenter.
Under bedömningarna delas domarna upp i grupper på 4-5 personer där en person som är extra tränad och kunnig fungerar som gruppledare. Varje grupp av domare bedömer en eller två klasser.
Bedömningen
Produkterna som är anmälda till tävlingen lämnas in till Gastronomicenter, Högskolan i Kristianstad. Till det får domarna en beskrivning av produktens egenskaper, exempelvis enrisrökt eller vitlökssmak, för att kunna göra en korrekt bedömning av produkten.
Först görs en yttre bedömning där man tittar på bland annat ytskikt, kryddor och struktur. Därefter skivas produkten upp och domargrupperna tittar på bland annat snittyta och struktur. Slutligen smakas produkterna av och bedöms efter exempelvis konsistens, smak och arom. Poängen viktas så att exempelvis smak och arom ger fler poäng än utseendet.
Överblivna produkter skänks till Matmissionen
Varje år skänks de produkter som blir över från bedömningarna till välgörenhetsorganisationer. Tidigare år har Stadsmissionen och Frälsningsarmén tagit emot produkter, där de gör mycket nytta för socialt utsatta. Läs vårt pressmeddelande under Press.
Följ oss även på Instagram @Chark_SM. Tagga gärna dina bilder med #charksm.