Hos Vindelns lägger sig aldrig röken

 

Publicerat den av & kategoriserat under Chark-SM, Chark-SM - tävlingen.

Vindelns Rökeri i Umeå är ett bevis på att livsmedelsproduktion 2018 kan göras på samma sätt som för 100 år sedan. 2014 ställde man upp i Chark-SM för första gången och vann då silver för sin flatrökta skinka och sitt sidfläsk. 2016 blev Vindelns rökeri Svensk mästare med sin rökta fläskkarré och belönades med ytterligare fyra kvalitetsstämplar.
Text: OSCAR WIKTORSSON Bild: FARAMARZ GOSHEH

– Vi har kört ganska hårt med vår kommunikation. Vi vill komma nära slutkunden och jobbar mycket ute i butikerna med sensorisk marknadsföring såsom prov-smakning. Vi använder sociala medier aktivt för att få kontakt med slutkunden och även där kan vi använda Chark-SM:s stämplar. Försäljningen av vår karré tog verkligen fart efter vinsten 2016, säger Fredrik Jonsson, delägare i Vindelns Rökeri och grundare av moderbolaget Förenade Matfabrikanterna.

Produktutveckling är viktigt för alla företag och något Vindelns Rökeri naturligtvis också jobbar med.
– Vår bas är fläsk och utifrån det kan vi vidareförädla sortimentet. Vi prövar oss fram till nya varor men kan inte jobba med nya smaker och ny kryddning på samma sätt som andra charkproducenter. Vår styrka sitter i traditionen och flera av våra produkter tillverkas på samma sätt som vid starten 1917. Det bör vara ett kvitto på att man inte behöver industrialisera allt inom livsmedelsbranschen.