EN OTROLIGT LYCKAD DAG

 

Publicerat den av & kategoriserat under Chark-SM, Chark-SM - bankett och prisutdelning, Chark-SM:s branschmässa, Chark-SM:s konferens, Den Stora Charkdagen.

Den stora charkdagen blev en succé! Konferensens moderator Bruno Hedlund startade dagen med att hälsa alla välkomna och påminna om att för två år sedan var vi rörande eniga om att:
• Ta oss an Kött/Chark och Klimatproblematiken genom innovativ produktutveckling
• Kopplingen Kött – Hälsa är en realitet som vi måste förhålla oss till!
Samtidigt som branschen fick ett uttalat krav från handeln om att vi måste ha en konsumentnära ansats och nytänkande i produktutvecklingen, frågor som relaterar till årets Charkdag.

Totalt besöktes Den Stora Charkdagen av mer än 500 personer. Ett bra betyg som visar att Chark-SM behåller sin plats som branschens största mötesplats. Konferensens tema var Välj rätt väg till framtidens konsument charksm-kva%cc%88ll-31och en rad engagerade talare satte fokus på de utmaningar och möjligheter som branschen står inför. Det var ett mycket uppskattat tema med känslan ”det är viktigt att vårda sitt varumärke och att veta om var konsumenten finns i det nya kommunikationslandskapet. Genom att vara medvetna om detta och göra gemensamma insatser så är framtiden full av möjligheter”.

Nytt för i år var att hedersutmärkelser för bästa ekologiska produkt och bästa klimatanpassade produkt delades ut. Förra Chark-SM 2014 tog Culinar initiativet tillsammans med SP Food and Bioscience att dela ut en hedersutmärkelse för att uppmuntra branschen till innovation och kreativ problemlösning kring klimatkrav och hållbar utveckling, både miljömässigt och ekonomiskt. Efter lunch erbjöds tre olika seminarier kring hållbarhet, klimat och smak, med möjligheten att välja det som för tillfället ligger närmast den egna verksamheten.

Bruno Hedlund avslutade dagen med att konstatera att branschen verkligen antagit handelns och konsumentens utmaningar och utvecklat produkter som möter kraven på att vara klimatsmarta och hälsosamma! Men att dagens konferens också visat att vi måste bli mycket bättre på att:
• Kommunicera värdet i våra produkter och varumärken.
• Utnyttja matens emotionella kraft i kommunikationen och berätta historien bakom våra ”goda” varumärken.
• Rusta oss för att ta plats på framtidens marknadsarenor och sociala media, samt att utnyttja E-handel och alternativa distributionsvägar.

Mässan hade i år fått mer tidsutrymme i programmet, vilket var uppskattat av både besökare och utställare. För branschens leverantörer är mässan en fantastisk möjlighet att knyta nya kontakter. I år deltog 44 olika företag.
Nytt var att besökarna fick möjlighet att i mässhallen provsmaka på några klimatanpassade produkter som varit med om att tävla om en hedersutmärkelse. Ett stort tack till studenter från Ester Mosessons gymnasium som hjälpte till och serverade. Även i år avslutades mässan med en uppskattad korvbjudning. Förra årets vinnare Gudruns bjöd på korv, korvbröden kom från Korvbrödsbagaren och Culinar bjöd på öl. Stort tack till er alla tre!

Bankettens höjdpunkt var förstås prisutdelningen där 16 nya Svenska Mästare utsågs och fick sina prispokaler. Kvällens konferencier Rickard Olsson höjde stämningen genom att inleda med en korvresa och ”slowjam” tillsammans med bandet.
Stort tack till er alla som deltog i Den Stora Charkdagen.
Vi ses igen 2018!