Chark-SM teamet på plats under NM i Kjøttprodukter

 

Publicerat den av & kategoriserat under Chark-SM, Chark-SM - tävlingen.

Cecilia Norman som är ansvarig för Chark-SM:s domare och Annika Altskär som är tävlingsledare på Chark-SM, besökte tidigare i veckan bedömningarna på NM i Kjøttprodukter. De hälsades välkomna av Svein -Erik Eide, ansvarig för NM och som även besökte oss på Den Stora Chark-dagen 2016.

Tävlingen arrangeras av KLF Servicekontor AS (Kjøtt- og fjørfebransjens Servicekontor) motsvarande KCF. NM i Kjøttprodukter har anordnats sedan 1983 och 1994 blev första Norgesmester utsedd. De senaste åren anordnas NM vartannat år uppdelad på två bedömningar; en före jul med fokus på julmat och en bedömning på våren ett halvår senare med fokus på grillprodukter. I vårens NM deltar ett 50 tal företag med 565 produkter som bedöms av cirka 25 domare under tre dagar på Etterstad restaurangskola i Oslo.

Norgesmester utses i 8 klasser av de 29 klasser där också guld, silver och bronsvinnare utses. Därtill finns specialpriser för Nyskapning, Grønt i kjøtt, Økologisk og Grillproduktserie, samt eventuella priser från samarbetspartner och inte minst skoltävling i pølser. Prisutdelningen kommer att ske den 3 maj där 8 Norgesmester och ett 50 tal guldvinnare koras. Per Arne Sleipnes intervjuade oss om Chark-SM för tidningen Kjøttbransjen.

NM i Kjøttprodukter och Chark-SM har många likheter, den stora skillnaden är att i NM så kan marinerade/kryddade biffar och hela styckdetaljer avsedda för grillen delta i tävlingen. Marinerade biffar och hela köttdetaljer grillas av grillmästare innan de serveras till domarna. Svein-Erik Eide och kollegor tog emot oss mycket väl och vi fick se allt från logistik, beredning av produkter till domarna, bedömningar, tävlingsdatabasen samt resultathanteringen. Vi får med oss många fina intryck och möten som vi tar med hem.

Bildkommentar: Ord som används av bedömarna. Röda ord är bra att använda och de grå skall arbetas bort.