18 klasser tävlingsklasser i Chark-SM 2024
- 1. Falukorv (namnskyddad)
- 2. Köttbullar och hamburgare (ex. köttbullar och hamburgare av olika slag)
- 3. Julskinka (hel kokt, ej skivad)
- 4. Kokta helköttsprodukter (ex. kokt skinka, fågel, rostbiff, pastrami, kokt saltrulle, sous vide)
- 5. Rökta helköttsprodukter (ex. varmrökt skinka, fågel, lammstekar, souvas, viltprodukter)
- 6. Lufttorkade/kallrökta hela köttprodukter (ex. kallrökt skinka, lufttorkad renstek, lufttorkad skinka)
- 7. Klassiskt kryddade korvar (ex. wienerkorv, prinskorv, varmkorv och frankfurter)
- 8. Milt kryddade korvar (ex. frukostkorv, ostkorv, örtkorv, medister, mortadella)
- 9. Starkt kryddade korvar (ex. chorizo, chilikorv, jalapenokorv)
- 10. Grillkorv, skinnfri (alla skinnfria korvar ex. hot dog)
- 11. Isterband
- 12. Kallrökt, torkad korv (kräver inte kylförvaring, ex. salami, ölkorv)
- 13. Rökt påläggskorv (kräver kylförvaring, ex. hushållsmedvurst, lökkorv)
- 14. Pastej och sylta
- 15. Traditionell chark (övriga ex. pölsa, grynkorv, köttkorv, hackkorv, blodpudding, gravat kött)
- 16. Bacon och rökt sidfläsk
- 17. Färskkorvar
- 18. Vego, lakto-ovo vegetarisk eller vegansk (ex. vegokorv/-bulle/-burgare)Viktig information om de tävlande produkterna
Utmärkelser för Årets Smakförnyare
Utöver de 18 tävlingsklasserna delades utmärkelse för Årets Smakförnyare ut första gången 2020. Detta för att uppmuntra till att utveckla smakrika och högkvalitativa produkter i ett hållbart sammanhang och driva branschen framåt. Givetvis kommer priset för Årets Smakförnyare ut även i år. Mer detaljerad information publiceras här innan anmälan öppnar.
Viktig information om produkter, produkthantering & leverans
Informationen om produkten har avgörande betydelse för att domarna ska ha rätt förutsättningar för att kunna bedöma produkten rättvist. Utan informationen kan specifik egenskap ses som en avvikelse av bedömarna. Det är därför av stor vikt att rätt information fylls i om produkten.
Vikt, mängd & format
- En specifik produkt får endast delta i en klass.
- Skicka ca två kg av varje produkt i minst två förpackningar.
- Produkterna skickas i in två exemplar fördelade i mindre förpackningar.
- Helköttsprodukter ska skickas in hela och kan väga mer än två kilo.
- Produkter som säljs skivade ska skickas in skivade för korrekt bedömning.
- För bacon ska både en skivad och en hel bit skickas in.
Märkning och varunamn
- Märk varje produkt med utsänd kodetikett och var noga rätt tävlingsklass för varje produkt.
- Kontrollera kodetikettens vidhäftning och använd ytterpåsar för att skydda mot fukt under transporten.
- Produkterna måste vara helt neutrala dvs produkt, tarm och produktförpackning får inte vara försedda med namn eller logga eller något annat som kan avslöja produktens tillverkare.
Packning
- Packa de kylda produkterna väl, i en kraftig kartong, tillsammans med kylklampar eller is i förslutna vakuumpåsar.
- Samtliga kartonger måste vara märkta med företagsnamn.
Adress för leverans
Skicka paketet med lämplig transport till:
KLT
Industrigatan 39 (Port 22/23)
291 36 Kristianstad
Frågor om leverans: Ring xx eller epost: info@charksm.se
Anmälningsavgift
Medlem i KCF: 2000 kr ex moms per företag + 1000 kr ex moms per produkt.
Ej medlem i KCF: 2000 kr ex moms per företag + 1500 kr ex moms per produkt.
Kontakt angående tävlingen
För mer information om tävlingen kontakta Magnus Därth, Magnus.darth@kcf.se, tel: 076-842 65 33.