2016: Var med när Sveriges bästa charkuterier bedöms!

Tisdagen och onsdagen den 2728 september avgörs Chark-SM 2016. 45 kunniga domare bedömer då kvaliteten på 750 charkuterier från 61 företag, allt från julskinka och salami till köttbullar, falukorv och varmkorv. Resultatet offentliggörs en månad senare, den 27 oktober i Göteborg. I år deltar rekordmånga ekologiska charkuterier, och för första gången även klimatanpassade charkuterier. 

Arrangören, SP Food and Bioscience (fd. SIK), har nöjet att bjuda in media att närvara vid domarbedömningarna på SP i Göteborg den 27 september klockan 14:00.

Under de två tävlingsdagarna kommer domarna att noga betygsätta charkuteriernas kvalitet utifrån smak och arom, utseende, struktur och konsistens. Alla charkuterier är avidentifierade och kodade under bedömningen.pressinbjudan

– I domarpanelen ingår ett antal av Sveriges mest kunniga personer inom charkproduktion men också generellt matintresserade personer som företräder konsumentsidan, handeln samt kött- och charkbranschen. Det kommer bli två hektiska men spännande dagar, säger Annika Altskär, tävlingsansvarig för Chark-SM.

Vad:      Pressinbjudan till bedömning av tävlingsbidrag för Chark-SM 2016. Se hur domarbedömningarna går till, intervjua domare och arrangörer samt provsmaka de charkuterier som bedöms just då.

Tid:       Tisdagen den 27 september kl. 14.00-15.30

Plats:     SP, Frans Perssons väg 6, Delsjömotet, Göteborg

Anmälan:    Rebecca Sinnerstedt, tfn: 070-5750955, e-post: rebecca.sinnerstedt@perspective.se

Produkter av särskilt hög kvalitet belönas med en guldkvalitetsstämpel, och i alla 16 tävlingsklasserna utses en svensk mästare. Dessutom delas två hedersutmärkelser ut till de bästa ekologiska och klimatanpassade charkuterierna.

För ytterligare information kontakta:

Annika Altskär, SP Food and Bioscience, tävlingsansvarig för Chark-SM, tfn: 010-516 66 22,
e-post: annika.altskar@sp.se

Bilder för fri publicering kontakta Rebecca Sinnerstedt tfn: 070-575 09 55, e-post: rebecca.sinnerstedt@perspective.se www.charksm.se

 

Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Det är också ett av livsmedelssveriges största samlingsplatser, det räknas som kött- och charkbranschens viktigaste evenemang och har som syfte att bidra till kvalitetsutveckling och att vägleda konsumenten om vad som är bra charkuterier. Arrangemanget, som startade 2001, anordnas vartannat år och avgörs i 16 olika klasser. Charkuterierna blindtestas enligt strikta kvalitetskrav av en oberoende och kvalificerad jury med stor charkkompetens. Chark-SM 2016 arrangeras av SP Food and Bioscience och vinnarna koras den 27 oktober i Eriksbergshallen i Göteborg. Huvudsponsorer är Lyckeby Culinar, Svensk Charksupport, Svenskt kött och PCS.