2018: Chark-SM skänker ett ton charkuterier till välgörenhet

Chark-SM, Svenska Mästerskapen i charkuteri, har skänkt ett ton av Sveriges bästa charkuterier till socialt utsatta människor i Göteborgsområdet. Charkuterierna är produkter av hög kvalitet som skickats in som tävlingsbidrag. I fredags togs allt om hand av välgörenhetsorganisationerna Räddningsmissionen, Frälsningsarmén och Hela Människan.

– Den här gåvan betyder mycket för oss. Vi erbjuder mat på vårt café för hemlösa på Vasagatan, våra härbärgen och boenden för utsatta människor. Det är viktigt att få något extra gott att äta ibland, och nu kan vi bjuda på chark av fin kvalitet, säger Ari Skov-Hansen, logistikhandledare Räddningsmissionen.

Det som skänks är charkuterier av alla dess slag, alltifrån smörgåspålägg, köttbullar och korvar, till lufttorkad skinka och rökta viltprodukter. Produkterna är inskickade som bidrag till Chark-SM 2018 och eftersom endast en del av charkuterierna går åt vid bedömningarna så blir det mycket över.
– Vi har gjort detta i många år nu och är så tacksamma att dessa organisationer kan hjälpa oss att ta tillvara på maten och ge vidare till dem som behöver det mest. Det känns extra bra i år då vi har hållbarhet som ett tema under Chark-SM, säger Annika Altskär, tävlingsansvarig på Chark-SM.

Hela Människan Ria i Partille kommer främst använda charkprodukterna till julbord och matservering. En kock kommer att hjälpa dem laga mat av charken som de kan lägga i frysen.
– Då har vi goda måltider på lager att ta fram och skänka till behövande så att de kan äta sig mätta, berättar Östen Sundell, verksamhetschef på Hela Människan Partille.

Hela Människan i Lerum kommer använda charkuterierna till sin dagliga frukostservering, julbord och matkassar.
– Eftersom vi främst driver verksamheten genom volontärarbete så kämpar vi ofta ekonomiskt. Därför är vi så tacksamma att få ta emot gåvor som den här så att vi kan erbjuda mer hjälp och mat till de som behöver, säger Christine Jomansson, Hela Människan Lerum.

Frälsningsarmén brukar dela ut matkassar till människor som har svårt att försörja sig. Två kvällar i veckan möter de även hemlösa på stan och delar ut smörgåsar och något varmt att dricka och nu kan de överraska med extra gott pålägg.
– Charkprodukterna kommer verkligen att sätta guldkant på både smörgåsar och de matkassar som vi brukar dela ut, säger Lillvor Stenberg, kapten på Frälsningsarmén.

Vilka som blir årets Svenska Mästare i Chark-SM avslöjas den 8 november när branschen möts för mässa, konferens och bankett i Eriksbergshallen i Göteborg.

För ytterligare information kontakta:

Annika Altskär, RISE, tävlingsansvarig för Chark-SM, tfn: 010-516 66 22, e-post: annika.altskar@ri.se
Bilder för fri publicering kontakta Rebecca Sinnerstedt tfn: 070-575 09 55, e-post: rebecca.sinnerstedt@perspective.se
www.charksm.se


Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Det är också ett av livsmedelssveriges största samlingsplatser, det räknas som kött- och charkbranschens viktigaste evenemang och har som syfte att bidra till kvalitetsutveckling och att vägleda konsumenten om vad som är bra charkuterier. Arrangemanget, som startade 2001, anordnas vartannat år och avgörs i 17 olika klasser. Charkuterierna blindtestas enligt strikta kvalitetskrav av en oberoende och kvalificerad jury med stor charkkompetens. Chark-SM 2018 arrangeras av RISE och vinnarna koras den 8 november i Eriksbergshallen i Göteborg. Huvudsponsorer är Lyckeby Culinar, Svensk Charksupport, Svenskt kött och PCS.

Annika Altskär Chark-SM, Tuija Hiltunen RIA Partille, Ari Skov-Hansen Räddningsmissionen, Lillvor Stenberg Frälsningsarmén, Mikael Silvander Räddningsmissionen, Östen Sundell RIA Partille, Sven-Inge Karlsson Frälsningsarmén, Erik Berg RIA Lerum, Haris Hondo Chark-SM och Patrik Wickenberg RIA Lerum. Foto: Chark-SM/Rebecca Sinnerstedt

Ladda ner bilden i 300dpi
 

Annika Altskär från Chark-SM langar ut lådor med charkuterier som blivit över från bedömningarna.

Ladda ner bilden i 300dpi
 

Chark-SM skänker ett ton charkuterier till Räddningsmissionen, Frälsningsarmen och Hela Människan.

Ladda ner bilden i 300dpi