Sveriges bästa julskinka har utsetts i Chark-SM

Idag, torsdagen 1 november i Göteborg, korades Sveriges bästa julskinka i Chark-SM. Svensk mästare blev ”Julskinka på rapsgris” av Scan AB i Kristianstad. Senare under kvällen delar man ut pris till vinnarna i ytterligare 14 produktklasser.

– Det är oerhört hård konkurrens om det här priset så det känns helt fantastiskt roligt att vinna. Det speciella med julskinkan är att vi har tagit fram en ny fodersammansättning där vi tillsätter rapsolja i fodret så att julskinkan blir saftigare och godare, säger Martin Andersson, produktgruppschef chark på Scan.

Domarnas motivering: ”En julskinka med smak utöver det vanliga. En modern skinka med djup, fyllig köttsmak ochvälbalanserad sälta. En skinka i tiden.”

I klassen julskinka bedömer man produkterna efter traditionella kriterier
– Det är viktigt att produkten har en klassisk julskinkssmak som skiljer sig från en vanlig kokt skinka. Vi letar bland annat efter en tydlig köttkonsistens och att det finns en bra balans mellan sälta och sötma. Dessutom ska skinkan vara saftig, ha en friskt rosa färg och vara välformad med en tydlig fettkant, säger Susanne Ekman, sensoriker på SIK (Institutet för Livsmedel och Bioteknik), en av två arrangörer av Chark-SM.

Intresset för Chark-SM 2012 har varit rekordstort. Över 760 produkter har tävlat vilket är en stor ökning från 2010 då 560 produkter tävlade. Efter sju arrangerade tävlingar har Chark-SM blivit etablerat sig som den största branschhändelsen i den svenska livsmedelsindustrin.

För ytterligare information och bilder för fri publicering kontakta:
Susanne Ekstedt, SIK, projektledare för Chark-SM, tfn 010-516 66 53, susanne.ekstedt@sik.se
Presskontakt: Ann Waldeborn, tfn 0702-695301, ann.waldeborn@perspective.se

www.charksm.se/charksm

Martin Andersson och Johan Persson från Scan

Foto: Anna Sigge