Sveriges bästa charkuterier på årets julbord

Charkuterier är ett självklart inslag på det klassiska svenska julbordet. Julskinkan är storfavorit, men även prinskorv, olika typer av julkorv, sylta, leverpastej och rostbiff har ofta en given plats. Här finns listan över de bästa julcharkuterierna i Sverige. Några av de största varumärkena, som finns att köpa över hela Sverige, är också de som är bäst.

Kvalitetstävlingen Chark-SM avgjordes i oktober då Sveriges bästa charkuterier utsågs, däribland en rad julcharkuterier. Helt felfria produkter vinner guld, vilket fungerar som en kvalitetsstämpel. Här finns listan med julcharkuterier som fick guldstämpel, och var i Sverige de finns att köpa.

En stor del av de bästa julcharkuterierna kommer från stora varumärken och finns att köpa i livsmedelsbutiker över hela landet, bland annat Julskinka av rapsgris och Gourmet Julskinka från Scan, samt en ekologisk julskinka från Svenskt Butikskött som säljs under varumärkena Ica I love eco, Coop Änglamark och Axfood Garant. Andra charkuterier är mer lokalt producerade av mindre företag.

Se bifogade listor över julcharkuterier med guldstämpel och var de finns att köpa.

Bilder på charkuterierna för nedladdning.

I listan anges endast försäljningsställen för konsument. I de fall där charkuterierna endast, eller också, säljs till grossister så är dessa inte angivna.

För ytterligare information och bilder för fri publicering kontakta:
Susanne Ekstedt, SIK, projektledare för Chark-SM, tfn 010-516 66 53, susanne.ekstedt@sik.se
www.charksm.se

Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Det är också ett av Livsmedelssveriges största samlingsplatser, räknas som kött- och charkbranschens viktigaste evenemang och har som syfte att bidra till kvalitetsutveckling och att vägleda konsumenten om vad som är bra charkuterier. Arrangemanget, som startade 2001, anordnas vartannat år och avgörs i 16 olika klasser. Charkuterierna blindtestas enligt strikta kvalitetskrav av en oberoende och kvalificerad jury med stor charkkompetens. Chark-SM arrangeras av SIK – Institutet för Livsmedel och Bioteknik och branschorganisationen Kött och Charkföretagen. I Chark-SM 2014 deltog drygt 60 företag med över 780 produkter. De svenska mästarna korades i Göteborg den 30 oktober.