Sveriges bästa charkuterier på årets julbord 2013

Charkuterier är ett självklart inslag på det klassiska svenska julbordet. Julskinkan är en klar favorit, men även köttbullar, prinskorvar, olika typer av julkorvar, syltor, leverpastejer och rostbiff har ofta en given plats. Här finns listan över de bästa julcharkuterierna i Sverige, för att kunna servera det bästa julbordet.

Chark-SM utser vartannat år Sveriges bästa charkuterier utifrån tydliga kvalitetskriterier. De charkuterier som får högsta betyg får guldstämpel. Sveriges charkuteriföretag är duktiga och det finns en mängd guldcharkuterier att köpa över hela landet. Andra är mer lokalt producerade av mindre företag. Här finns listan över de julcharkuterier som 2012 fick guldstämpel, och var i Sverige de finns att köpa.

Julskinkan är den självklara favoriten på julbordet i hela Sverige. Av de fyra julskinkor som fick guldstämpel 2012 säljs två i livsmedelsbutiker över hela landet, en finns lokalt i Dalarna och en säljs i Göteborg.

Se bifogade listor över julcharkuterier med guldstämpel och var de finns att köpa.

I listan anges endast försäljningsställen där produkten kan köpas direkt av konsument. I de fall där charkuterierna endast, eller också, säljs till exempelvis restauranger och hotell så är dessa inte angivna.

Här kan du ladda ner listan sorterad efter försäljningsställen och regioner. Och här kan du ladda ner listan sorterad efter charkprodukt.

För ytterligare information och bilder för fri publicering kontakta:
Susanne Ekstedt, SIK, projektledare för Chark-SM, tfn 010-516 66 53, susanne.ekstedt@sik.se
www.charksm.se/charksm