Låda för hemmachark innovativ vinnare i Chark-SM 2012

I dag, torsdagen den 1 november, är det prisutdelning i Chark-SM:s 16 klasser. Svenska mästare i klassen Innovativa produkter blev Signal & Andersson Charkuterifabrik med sin Hemmachark, en låda med allt som behövs för den som vill göra sin egen korv.

– Vi har märkt att det finns ett stort intresse för att göra korv hemma i köket. Med vår låda blir det också väldigt enkelt, lite back to basic med tanke på all färdigmat vi konsumerar, säger Sven-Olof Larsson, vd för Signal & Andersson.

Årets titel var den tredje hittills för Signal & Andersson. Även 2010 vann man i klassen för Innovativa produkter, då med ”Världens nyttigaste korv”. 2006 blev man mästare i Fågelprodukter.

Domarnas motivering till årets vinst: ”Ett ypperligt exempel på genomtänkt och väl presenterat koncept. Utöver att fånga upp en stark trend höjer produkten värdet och ökar kunskapen om korv och charkuteri. Charkbranschens Kinderägg!”

Idén till Hemmacharklådan kom till några kollegor under en privat tillställning.
– Vi är alla väldigt charkintresserade även utanför jobbet och gillar att göra egen korv. Men många andra tycker att det är lite krångligt, man får handla på olika ställen och det ska till en köksmaskin. Hemmachark innehåller köttråvara, olika kryddor och fjälster. Perfekt till jul men även till grillsäsongen, säger en mycket glad Sven-Olof Larsson.

Intresset för Chark-SM 2012 har varit rekordstort. Över 760 produkter har tävlat vilket är en stor ökning från 2010 då 560 produkter tävlade. Efter sju arrangerade tävlingar har Chark-SM etablerat sig som den största branschhändelsen i den svenska livsmedelsindustrin.

Mer information om Chark-SM och de 16 tävlingsklasserna finns på www.charksm.se/charksm.

För ytterligare information och bilder för fri publicering kontakta:
Susanne Ekstedt, SIK, tfn 010-516 66 53, susanne.ekstedt@sik.se
Presskontakt: Ann Waldeborn, tfn 0702-695301, ann.waldeborn@perspective.se
www.charksm.se/charksm

 

 

Glada svenska mästare i Chark-SM, i klassen Innovativa produkter, Signal & Andersson Charkuterifabrik. Från vänster: Sacha Söderholm, Sven-Olof Larsson, Payam Pormandan och David Zackrisson.

Foto: Anna Sigge.

 

Chark-SM arrangeras av SIK (SIK – Institutet för Livsmedel och Bioteknik) och branschorganisationen Kött och Charkföretagen. Arrangemanget, som startade 2001, anordnas vartannat år och avgörs i 16 olika klasser. 2012 deltar drygt 60 företag med över 750 produkter i Chark-SM. De svenska mästarna i Chark-SM i Göteborg koras den 1 november. Chark-SM räknas som kött- och charkbranschens viktigaste evenemang och har som syfte att bidra till kvalitetsutveckling och att vägleda konsumenten om vad som är en bra charkprodukt.