Här är listan över Sveriges bästa grillkorvar

Med grillsäsongen i startgroparna har Chark-SM sammanställt listan över Sveriges bästa grillkorvar, som fick guldstämpel i senaste Chark-SM. Flest guldvinnande charkuterier, och de två allra bästa korvarna, finns att köpa i Stockholm respektive Göteborg.

Chark-SM utser vartannat år Sveriges bästa charkuterier utifrån tydliga kvalitetskriterier. De charkuterier som får högsta betyg får guldstämpel. Sveriges charkuteriföretag är duktiga och det finns en mängd guldcharkuterier att köpa över hela landet. Andra är mer lokalt producerade av mindre företag. Här finns listan över de grillkorvar som fick guldstämpel i senaste Chark-SM, 2012, och var i Sverige de finns att köpa.

Med allt från klassisk grillkorv till kryddiga kabanosskorvar, chorizokorvar och viltkorvar finns det något för alla smaker. Försäljningsställen för de olika charkuterierna finns fördelade ganska jämnt över hela landet, med en övervikt för Stockholm och Göteborg.

Alla charkuterier med guldstämpel håller yppersta kvalitet. I varje klass utses dessutom en Svensk Mästare, som är något strå vassare än alla de andra. Grillkorvar som är Svenska Mästare är WurstMasters Puszta, som bara finns till försäljning i Stockholm, och Helmut Walchs Kosackenwurst som går att få tag på i Göteborg och Strömstad.

Nästa Chark-SM anordnas i oktober 2014.
Alla medaljvinnande charkuterier går att söka på i sökmotorn på www.charksm.se.

Här kan du ladda ner listan över grillkorvar som fick guldmedalj i senaste Chark-SM, fördelade på region.

För ytterligare information och bilder för fri publicering kontakta:
Susanne Ekstedt, SIK, projektledare för Chark-SM, tfn 010-516 66 53, susanne.ekstedt@sik.se
www.charksm.se

Chark-SM arrangeras av SIK (SIK – Institutet för Livsmedel och Bioteknik) och branschorganisationen Kött och Charkföretagen. Arrangemanget, som startade 2001, anordnas vartannat år och avgörs i 16 olika klasser. 2012 deltog drygt 60 företag med över 750 produkter i Chark-SM. Chark-SM räknas som kött- och charkbranschens viktigaste evenemang och har som syfte att bidra till kvalitetsutveckling och vägleda konsumenten om vad som är en bra charkprodukt. Huvudsponsorer 2014 är Lyckeby Culinar AB och Svensk Charksupport AB.