Ett ton av Sveriges finaste charkuterier skänktes till hemlösa och socialt utsatta i Göteborg

Idag, fredagen den 3 oktober, skänkte Chark-SM (Svenska Mästerskapen i charkuteri) ett ton av Sveriges finaste charkuterier till hemlösa och socialt utsatta i Göteborg. Charkuterierna, som har ett ungefärligt värde av 130 000 kronor, kommer från tävlingsdagarna som avslutades i onsdags. Representanter från Stadsmissionen, Räddningsmissionen och Frälsningsarmén tog emot varorna.

– Det betyder jättemycket för oss att få gåvor med matvaror, speciellt när det är så här mycket på samma gång. Det här innebär till exempel att vi inte kommer att behöva köpa in pålägg till våra verksamheter under flera månader framöver, säger Mikaela Gustafsson på Göteborgs Stadsmission.

Stadsmissionen kommer att använda charkuterierna i sina sociala verksamheter, bland annat i köket på härbärget Gatljus och kaféet i Johanneskyrkan.

Göteborgs Räddningsmission planerar att använda charkuterierna i sitt café på Vasagatan och på Björlanda Prästgård, samt till matkassar som man delar ut till behövande.

Även Frälsningsarmén kommer att använda charkuterierna på ett liknande sätt.
– Charkuterierna kommer att fördelas ut i våra verksamheter och i matkassar över hela västra Sverige, för att komma så många till nytta som möjligt, säger Bernt Wallin på Frälsningsarmén.

Charkuterierna som nu skänks bort har skickats in som bidrag till Chark-SM 2014. Det är allt från lufttorkade skinkor och salami till smörgåsskinkor, korvar och pastejer. Charkuterierna har under två dagar bedömts av en jury bestående av 40 mat- och charkkunniga domare. Eftersom juryn bara provsmakar produkterna blir det mycket över.

– Totalt har vi bedömt 780 olika produkter och vi är glada över att det som inte används under tävlingen kommer till glädje och nytta, säger Susanne Ekstedt, projektledare för Chark-SM på SIK.

För ytterligare information och bilder för fri publicering kontakta:
Susanne Ekstedt, SIK, tfn 010-516 66 53, info@charksm.se
Presskontakt: Anna Creutz, tfn 070-308 10 77, anna.creutz@perspective.se
www.charksm.se