Chark-SM:s och korvexperternas bästa tips inför grillsäsongen

Med grillsäsongen i startgroparna har Chark-SM sammanställt listan över Sveriges bästa grillkorvar, de som fick guldstämpel i Chark-SM.
– Korv är som en buffé av smaker i en och samma tugga, förpackade på ett smart och smidigt sätt, säger Anders Levén, kock och ledamot i Korvakademien. Tillsammans med Chark-SM tipsar han om hur sommarens korvgrillning blir till en succé. 

Chark-SM utser vartannat år Sveriges bästa charkuterier utifrån tydliga kvalitetskriterier, senast i oktober 2014. De charkuterier som får högsta betyg får guldstämpel, bland dem utses en Svensk Mästare i varje klass.
– Jag tycker att man ska välja en korv av god kvalitet när man grillar, kvalitet lönar sig alltid, säger Anders Levén.
En bra grillkorv ska ha en bra balans mellan kött och fetthalt, så att den har en god köttsmak utan att vara för torr. Den ska vara smidig med en jämn och fast konsistens.

Bland de guldbelönade korvarna hittar man såväl klassiska grillkorvar som kabanosskorvar, chorizokorvar och viltkorvar.
– Tack vare den korvtrend som är nu finns det ett fantastiskt varierat utbud av korvar, såväl kryddiga som milda, det finns något för alla, säger Christina Möller, ordförande i Korvakademien och grundare av Korvfestivalen.

Både Anders Levén och Christina Möller tycker att man ska våga prova lite olika smaker.
– Testa en korvsort som sticker ut, som en kryddstark chorizo som du kan kombinera med något mildare kött som kyckling. Eller en korv smaksatt med örter som gifter sig med köttet, säger Anders Levén.
– Satsa på roliga och goda tillbehör, inte bara korvbröd. Som goda grönsaker, kål, sås eller en fin potatissallad, som kan skapa en fin smakbalans med korvens kryddning, säger Christina Möller.

Tiden på grillen är viktig, att låta en korv grillas för mycket eller ligga varm länge gör att den blir torr. Genom att skära små snitt på ytan eller picka små hål med ett spett undviker man att den spricker. Det är också bra att låta korven bli rumstempererad innan den hamnar på grillen, för att värmen ska kunna fördelas jämnt när den tillagas.
– Att grilla skänker en högre smak, grillningen eller stekningen gör att sockerämnena karamelliseras i råvarorna, vilket vi upplever som en smakförhöjning, säger Anders Levén.

Listor över de grillkorvar som fick guldstämpel i senaste Chark-SM, oktober 2014, och charkföretagens hemorter hittar du här.
Alla medaljvinnande charkuterier finns att hitta i sökmotorn.

För ytterligare information och bilder för fri publicering kontakta: 
Susanne Ekstedt, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, projektledare för Chark-SM, tfn 010-516 66 53, susanne.ekstedt@sp.se
Anders Levén, kock och ledamot i Korvakademien, tfn 070-325 45 59 info@andersleven.se
Cristina Möller, ordförande i Korvakademien, tfn 070-461 73 66  moller.christina@bredband.net