2018: Chark-SMs historia

2001
Året då allt började. Med inspiration från kvalitetstävlingar i Tyskland och Norge skapades det som skulle bli en av de största branschhändelserna i svensk livsmedelsindustri – svenska charkmästerskapen. Chark-SM startades på initiativ av SIK (nu RISE) och Köttbranschens riksförbund (nu Kött & charkföretagen). Man ville skapa ett positivt evenemang som skulle stimulera branschens kvalitetsutveckling. Under premiären i SIKs lokaler i Göteborg deltog 100 personer och landshövdingen delade ut priser till fyra svenska mästare.

2002
Chark-SM växte sig snabbt större med 8 tävlingsklasser och 300 produkter som tävlade om vinnartitlarna. Prisutdelningen hölls för första och hittills enda gången i Stockholm istället för Göteborg. Efter mästerskapen 2002 togs beslutet att tävlingen skulle hållas vartannat år för att ha chans att satsa stort och skapa den uppmärksamhet evenemanget förtjänade.

2004
Chark-SM hölls på SAS Radisson Scandinavia och 553 produkter tävlade i 11 klasser. Banketten leddes av sångerskan och skådespelerskan Tina Leijonberg och priserna delades ut av ingen mindre än jordbruksminister Ann-Christin Nykvist.

2006
Detta år infördes ett nytt inslag i Chark-SM: en branschmässa där leverantörer kunde visa upp sina produkter och möta charkbranschen. Mästerskapen hade ökat ytterligare och 550 produkter tävlade i 15 olika klasser. Evenemanget och banketten hölls på Göteborg Convention center och restaurang Estrad i Gothia Towers under ledning av operaprofilen Hans Josefsson.

2008
En ny tävlingsklass gjorde entré: skinnfri korv. 530 produkter tävlade i totalt 16 tävlingsklasser. Värdet av att bli utsedd till svensk mästare i Chark-SM visade sig tydligt då en av vinnarna från förra Chark-SM hade ökat sin försäljning med 250 procent från 2006 till 2007. På Svenska Mässan delade Tv-kocken Tina Nordström ut ett pris till bästa nya innovativa produkt: salamipraliner och salamiflarn i presentaskar. Resultatet från 2008 visade tecken på att charkprodukter nu tog steget in bland delikatess- och lyxvaror.

2010
Chark-SM bjöd på rekordmånga produkter i tävlingen, konferensen fick fler besökare än någonsin och mässan växte med nästan 60 procent. Detta år fick tävlingen tre nya klasser: julskinka, köttbullar och ekologiska produkter. Även en ny utmärkelse introducerades – Årets Chark-profil. Banketten hölls i Eriksbergshallen under ledning av artisten Kayo.

2012
Chark-SM hade nu etablerat sig som den största branschhändelsen i den svenska livsmedelsindustrin. Komediennen och skådespelerskan Anna-Lena Brundin höll i banketten på Clarion Hotel Post och delade ut priser inom 16 klasser bland de 760 produkter som deltog.

2014
Chark-SM slog rekord i antalet tävlande produkter som uppgick till 780. Årets resultat visade att både små och stora svenska företag höll yppersta kvalitet, en bekräftelse för bolagsjättarna som ibland kämpat mot föreställningen att större företag var lika med sämre kvalitet. Arrangemanget hölls på Svenska Mässan och sammanföll med konsumentmässan Mitt Kök.

2016
SP Food och Bioscience (fd SIK, nu RISE) stod för första gången som ensam arrangör. Medaljerna döptes om till kvalitetsstämplar för att göra det ännu tydligare att kvaliteten är i fokus och för att underlätta för konsumenterna ute i butik. En vinnare i varje klass blev svensk mästare, men många tävlande kunde uppnå guldkvalitet. Även korvklasserna gjordes om för att bli tydligare mot konsument. Hedersutmärkelser delades ut till klimatanpassade och ekologiska produkter, och rekordmånga ekologiska produkter deltog i tävlingen. Arrangemanget hölls i Eriksbergshallen med Rickard Olsson som kvällens konferencier.

2018
För tionde gången hålls svenska charkmästerskapen och det firas med jubileumsfest. Årets konferens har temat kvalitet, hälsa och hållbarhet. Med den nya färskkorvsklassen blir det i år 17 klasser, och två hedersutmärkelser delas ut till bästa ekologiska produkt och årets smakförnyare. Rekordmånga utställare möter i år mässans deltagare som tillsammans med konferens och bankett hålls i Eriksbergshallen.


Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Det är också ett av livsmedelssveriges största samlingsplatser, det räknas som kött- och charkbranschens viktigaste evenemang och har som syfte att bidra till kvalitetsutveckling och att vägleda konsumenten om vad som är bra charkuterier. Arrangemanget, som startade 2001, anordnas vartannat år och avgörs i 17 olika klasser. Charkuterierna blindtestas enligt strikta kvalitetskrav av en oberoende och kvalificerad jury med stor charkkompetens. Chark-SM 2018 arrangeras av RISE och vinnarna koras den 8 november i Eriksbergshallen i Göteborg. Huvudsponsorer är Lyckeby Culinar, Svensk Charksupport, Svenskt kött och PCS.