Chark-SM skänkte ett ton charkuterier till socialt utsatta

Chark-SM, Svenska Mästerskapen i charkuteri, har skänkt ett ton av Sveriges bästa charkuterier till socialt utsatta människor i Göteborg. Charkuterierna är produkter som skickats in som skanka-varor-3tävlingsbidrag. I fredags togs allt om hand av välgörenhetsorganisationerna Stadsmissionen och Räddningsmissionen för vidare fördelning ut i deras verksamheter.

– Varje dag besöker cirka 140 personer vårt sociala kafé på Vasagatan i Göteborg och får mat, möjlighet till dusch och rena kläder. Detta är ett av våra ställen som nu kommer att få kött och det hjälper oss fantastiskt mycket, säger Robert Johansson, logistikansvarig på Räddningsmissionen i Göteborg. Räddningsmissionen kommer också att dela ut charkuterierna till sina boenden för hemlösa människor, ensamkommande flyktingbarn och sina psykiatriboenden, samt till sitt center för arbetsträning. Det som skänks är charkuterier av alla dess slag, alltifrån smörgåspålägg och korvar, till lufttorkad skinka och rökta viltprodukter. Produkterna är inskickade som bidrag till Chark-SM 2016 och eftersom endast en del av produkterna går åt vid bedömningarna så blir det mycket över.

– Vi är jätteglada över att kunna dela med oss av dessa fina charkuterier till organisationer där vi vet att de kommer till nytta, säger Annika Altskär, tävlingsansvarig på Chark-SM.

Stadsmissionen kommer framförallt att använda charkuterierna till sin dagliga servering av frukost och lunch i Johanneskyrkan, där de har ungefär 200 besökare om dagen. Just måltiden är ett sätt att nå utsatta människor i ett första samtal, något som kan vara början till ett nytt liv och en möjlighet till gemenskap. Charkuterierna kommer även att gå till Stadsmissionens kafé på Drottninggatan där man, genom att vara matgäst, bidrar till Stadsmissionens verksamheter för socialt utsatta barn, ungdomar och familjer.

– Det här bidraget betyder oerhört mycket för oss, utan sådana här gåvor och andra former av stöd skulle vi inte kunna hjälpa de människor i vår närmiljö som av någon anledning hamnat utanför systemet, säger Malin Lernfelt, kommunikatör på Stadsmissionen.

För ytterligare information kontakta:

Annika Altskär, SP Food and Bioscience, tävlingsansvarig för Chark-SM, tfn: 010-516 66 22,
e-post: annika.altskar@sp.se

Bilder för fri publicering kontakta Rebecca Sinnerstedt tfn: 070-575 09 55,
e-post: rebecca.sinnerstedt@perspective.se

www.charksm.se

Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Det är också ett av livsmedelssveriges största samlingsplatser, det räknas som kött- och charkbranschens viktigaste evenemang och har som syfte att bidra till kvalitetsutveckling och att vägleda konsumenten om vad som är bra charkuterier. Arrangemanget, som startade 2001, anordnas vartannat år och avgörs i 16 olika klasser. Charkuterierna blindtestas enligt strikta kvalitetskrav av en oberoende och kvalificerad jury med stor charkkompetens. Chark-SM 2016 arrangeras av SP Food and Bioscience och vinnarna koras den 27 oktober i Eriksbergshallen i Göteborg. Huvudsponsorer är Lyckeby Culinar, Svensk Charksupport, Svenskt kött och PCS.