Chark-SM – kvalitetstävlingen som utser Sveriges bästa charkprodukter

Torsdagen den 1 november arrangeras Chark-SM i Göteborg, för sjunde gången sedan 2001. Då delas guld-, silver- och bronsmedaljerna ut och en svensk mästare utses i var och en av de 16 klasserna. De omfattande bedömningarna av över 750 produkter genomförs av ett 40-tal domare under två dagar i oktober.

– Chark-SM är branschens viktigaste händelse. Syftet med tävlingen är både att bidra till den så viktiga kvalitetsutvecklingen och att göra det enklare för konsumenterna att välja riktigt bra charkprodukter i butiken, säger Susanne Ekstedt, på SIK, Institutet för livsmedel och bioteknik, som arrangerar Chark-SM tillsammans med branschorganisationen Kött- och charkföretagen, KCF.

I samband med Chark-SM anordnas också en branschmässa och en stor konferens som tar upp aktuella frågor på charkområdet.
– Hela evenemanget är väletablerat och har blivit branschens viktigaste plattform för att synas och skapa nya kontakter.

Chark-SM startar med bedömningar under två dagar, 3 och 4 oktober. Produkternas kvalitet bedöms enligt tydliga kriterier av en kunnig domarpanel.
– Alla produkter som är helt felfria belönas med guldmedalj, i varje klass utses dessutom en svensk mästare. Medaljerna och mästartiteln kan sedan företagen använda i marknadsföringen.

Bedömningen: De cirka 40 domarna representerar både Sveriges kunnigaste personer inom charkproduktion och generellt matintresserade personer som företräder konsumentsidan, handeln och kött- och charkbranschen. Vid bedömningen är smak och arom bland de viktigaste och mycket noggrant uppställda kriterierna men även sådant som utseende, struktur och konsistens bedöms.

De 16 klasserna: I Chark-SM tävlar charkföretagen om allt från den bästa falukorven, julskinkan och de bästa köttbullarna till de bästa kokta, rökta och lufttorkade produkterna.
Läs mer om de 16 tävlingsklasserna på www.charksm.se/charksm/konsument/tavlingsklasser/

För ytterligare information och bilder för fri publicering kontakta:

Susanne Ekstedt, SIK, tfn 010-516 66 53, susanne.ekstedt@sik.se
Presskontakt: Ann Waldeborn, tfn 0702-695301, ann.waldeborn@perspective.se
www.charksm.se/charksm

Chark-SM arrangeras av SIK (SIK – Institutet för Livsmedel och Bioteknik) och branschorganisationen Kött och Charkföretagen. Arrangemanget, som startade 2001, anordnas vartannat år och avgörs i 16 olika klasser. 2012 deltar drygt 60 företag med över 750 produkter i Chark-SM. De svenska mästarna i Chark-SM i Göteborg koras den 1 november. Chark-SM räknas som kött- och charkbranschens viktigaste evenemang och har som syfte att bidra till kvalitetsutveckling och att vägleda konsumenten om vad som är en bra charkprodukt

Svenska mästare i Chark-SM 2010 i klassen Falukorv, Scan.

Ladda ner bilden i 300dpi
 

Svenska mästare i Chark-SM 2010 i klassen Innovativa produkter, Signal & Andersson.

Ladda ner bilden i 300dpi