Chark-SM 2016 utser Sveriges bästa charkuterier – rekorddeltagande för ekologiska produkter

Torsdagen den 27 oktober arrangeras Chark-SM i Göteborg, för nionde gången.
Chark-SM är tävlingen som utser Sveriges bästa charkuterier, där cirka 700 charkuterier från cirka 60 företag tävlar i 16 klasser. I år är intresset rekordstort för ekologiska och klimatanpassade produkter. I år slåss 26 charkuterier om att bli bästa ekologiska produkt.

Chark-SM är branschens viktigaste händelse. Syftet med tävlingen är både att bidra till kvalitetsutveckling och att göra det enklare för konsumenterna att välja riktigt bra charkprodukter i butiken.
– Det är roligt att se att våra två hedersutmärkelser för klimatanpassade och ekologiska produkter, som är nya för i år, har fått så stor respons från branschen. De ekologiska produkterna, som tidigare haft en egen klass, är i år rekordmånga. Detta trots att vi vet att det är en utmaning för företagen att få tag i ekologiska råvaror, säger Annika Altskär, tävlingsledare för Chark-SM. GULD_KVAL_RGB_2016

Charkuterierna kommer att bedömas av 40-talet domare 27-28 september. Domarna representerar Sveriges kunnigaste personer inom charkproduktion samt generellt matintresserade personer som företräder konsumentsidan, handeln samt kött- och charkbranschen.

Själva prisutdelningen av kvalitetsstämplarna i guld, silver och brons, samt utnämnandet av en Svensk Mästare i varje klass, sker 27 oktober, då hela charkbranschen möts i Eriksbergshallen i Göteborg. Samma dag hålls även en konferens och mässa för charkbranschen, där bland annat tre föredragshållare från branschen talar om utmaningarna med att ta fram klimatanpassade och ekologiska produkter.

De 16 klasserna: I Chark-SM tävlar charkföretagen om allt från den bästa falukorven, julskinkan och de bästa köttbullarna till de bästa kokta, rökta och lufttorkade charkuterierna.
Läs mer om tävlingsklasserna på http://www.charksm.se/konsument/tavlingsklasser/

För ytterligare information och bilder för fri publicering kontakta:
Annika Altskär, SP Food and Bioscience, tävlingsansvarig för Chark-SM, tfn 010-516 66 22,
e-post: annika.altskar@sp.se
Presskontakt Rebecca Sinnerstedt tfn 070-575 09 55, e-post: rebecca.sinnerstedt@perspective.se
www.charksm.se

 

Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Det är också ett av livsmedelssveriges största samlingsplatser, det räknas som kött- och charkbranschens viktigaste evenemang och har som syfte att bidra till kvalitetsutveckling och att vägleda konsumenten om vad som är bra charkuterier. Arrangemanget, som startade 2001, anordnas vartannat år och avgörs i 16 olika klasser. Charkuterierna blindtestas enligt strikta kvalitetskrav av en oberoende och kvalificerad jury med stor charkkompetens. Chark-SM 2016 arrangeras av SP Food and Bioscience och vinnarna koras den 27 oktober i Eriksbergshallen i Göteborg. Huvudsponsorer är Lyckeby Culinar, Svensk Charksupport, Svenskt kött och PCS.