2018: 5000 charkprodukter har bedömts sedan 2001

Chark-SM utser Sveriges bästa charkuterier för tionde gången

Runt 5000 charkuterier har sedan starten 2001 genomgått de hårda kvalitetsbedömningarna. Den 8 november är det äntligen dags för det tionde Chark-SM i Eriksbergshallen i Göteborg. Svenska Mästare utses i 17 klasser, bland annat i den nya färskkorvsklassen och de prestigefulla klasserna julskinka och klassiskt kryddade korvar.

Chark-SM är branschens största händelse. Sedan 2001 har man gjort det enklare för konsumenter att välja riktigt bra charkuterier. Från att man 2001 presenterade fyra stolta vinnare utser man i år Svenska Mästare i 17 klasser, efter en heldag med mässa och konferens. Både genom utbildning och inspiration, men främst genom den respons som varje tävlande produkt får, har Chark-SM genom åren bidragit till kvalitetsutveckling.
– Chark-SM har sedan starten velat både uppmuntra och fira, men också utmana så att vi får en konkurrenskraftig svensk charkbransch. Mycket har hänt på 17 år och branschens förutsättningar förändras hela tiden. I år ligger fokus på kvalitet, hälsa och hållbarhet, ämnen som både innebär en utmaning och möjlighet för charkföretagen, säger Carina Gatzinsky, projektledare för Chark-SM.

Chark-SM arrangerades för första gången 2001 av SIK (nu RISE) och Köttbranschens riksförbund (nu Kött och Charkföretagen). Inspirationen kom från en tysk förlaga som fokuserade på just kvaliteten och prisutdelningen hölls hos SIK. Efter ett par uppskattade arrangemang valde man snart att lägga in en högre växel. Idag är Chark-SM Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel och är ett av livsmedelsveriges största samlingsplatser. (se bilaga för mer information)

Årets tävlingsnyheter är att färskkorv har fått en egen klass, och utmärkelsen Bästa ekologiska produkt har i år fått sällskap av utmärkelsen Årets smakförnyare.
– Färskkorv är en produkt som växt något otroligt de senaste åren och som har helt andra egenskaper än rökta korvar. Därför känns det helt rätt att ge den en egen klass. Årets smakförnyare kommer att belöna innovation med fokus på den viktigaste delen: smaken! Annika Altskär, tävlingsledare för Chark-SM.

I Chark-SM tävlar charkföretagen om allt från den bästa falukorven, julskinkan och de bästa köttbullarna till de bästa kokta, rökta och lufttorkade charkuterierna. De cirka 700 tävlande charkuterierna från 55 företag bedöms av ett 40-tal domare den 9-10 oktober. Prisutdelningen av de 17 Svenska Mästarna, 2 hedersutmärkelser och kvalitetsstämplarna i guld, silver och brons sker den 8 november då hela charkbranschen möts i Eriksbergshallen i Göteborg.

För ytterligare information och bilder för fri publicering kontakta:
Carina Gatzinsky, projektledare Chark-SM, tfn 010-516 67 22,
e-post: carina.gatzinsky@ri.se
Annika Altskär, tävlingsledare Chark-SM, tfn 010-516 66 22, e-post annika.altskar@ri.se
Presskontakt Rebecca Sinnerstedt tfn 070-575 09 55, e-post: rebecca.sinnerstedt@perspective.se
www.charksm.se

My Newsdesk Pressmeddelande


Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Det är också ett av livsmedelssveriges största samlingsplatser, det räknas som kött- och charkbranschens viktigaste evenemang och har som syfte att bidra till kvalitetsutveckling och att vägleda konsumenten om vad som är bra charkuterier. Arrangemanget, som startade 2001, anordnas vartannat år och avgörs i 17 olika klasser. Charkuterierna blindtestas enligt strikta kvalitetskrav av en oberoende och kvalificerad jury med stor charkkompetens. Chark-SM 2018 arrangeras av RISE och vinnarna koras den 8 november i Eriksbergshallen i Göteborg. Huvudsponsorer är Lyckeby Culinar, Svensk Charksupport, Svenskt kött och PCS.

 

Foto: Faramarz Gosheh

Ladda ner bilden i 300dpi
 

Foto: Dino Soldin

Ladda ner bilden i 300dpi