2020: Chark-SM 2020 lanserar tävlingsklass för vego-produkter

Den 22 oktober i år arrangeras Chark-SM för elfte gången. Det sker som vanligt i Göteborg, men med flera nya inslag. Bland annat öppnas en helt ny tävlingsklass för vego-produkter och inträdet till mässan är kostnadsfritt.

Från och med i år är det Kött och Charkföretagen (KCF) och Tidskriften Kött & Chark som arrangerar Chark-SM. Forskningsinstitutet RISE som tidigare stått bakom evenemanget, finns fortfarande med som ansvariga för bedömningen. I år får de i uppdrag att utöver köttprodukter, även provsmaka och bedöma en mängd olika vego, lakto-ovo vegetariska och veganska produkter.

– Det är naturligt för Chark-SM att utvecklas i takt med konsumenternas efterfrågan och det gör att vi nu utvecklat en ny vegoklass som komplement. Fokus ligger fortfarande på klassiska köttprodukter, men våra medlemmar kan tillverkningsprocesserna och kvalitet, vilket gör att många redan har utvecklat denna typ av produkter, säger Magnus Därth vd för Kött och Charkföretagen.

Vego- och veganklassen är en tillkommande egen tävlingsklass. De övriga 17 klasserna avser allt från julskinka, falukorv, bacon och rökt sidfläsk till pastej och sylta. Chark-SM 2020 satsar på att öka antalet tävlingsbidrag, från strax under 700 till 800 unika produkter. Övertygelsen är att det finns många företag med riktigt fina produkter som skulle få fördelar av att delta i Chark-SM. Det gäller både mindre företag liksom dagligvaruhandeln med sina egna varumärken.

– Att tävla i Chark-SM genererar alltid god marknadsföring för både varumärke och enskilda produkter. Men framför allt testas alla produkter av en mycket kvalificerad jury, vilket är ett fantastiskt stöd i produktutvecklingen, förklarar Patrik Swenzén, Tidskriften Kött och Chark.

För att göra Chark-SM till mötesplatsen nr 1 för alla som jobbar med kött och chark i Sverige, är det i år också kostnadsfritt inträde till mässan och konferensen. Förhoppningen är att leverantörer och tillverkare ska utökas med fler återförsäljare och butiksanställda, liksom andra branschnära personer som har ett intresse av mässans utställare och produkter. Redan på onsdagskvällen den 21 oktober hålls en mingelmiddag som är öppen för hela branschen, dock mot en kostnad. Den traditionella, stora banketten med prisutdelning på torsdagskvällen är endast till för tävlande, sponsorer, utställare och andra som medverkar i Chark-SM.

Anmälan för tävlingsbidrag till Chark-SM är öppen från den 4 maj till den 28 augusti 2020.

Anmälan görs på www.charksm.se

För mer info:
Magnus Därth, vd Kött och Charkföretagen, 08-762 65 33, magnus.darth@kcf.se

Patrik Swenzén, Tidskriften Kött och Chark, 070-654 33 32, Patrik@annonshuset.se

Ang Covid-19: Vår målsättning är att genomföra Chark-SM som planerat och vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Chark-SM ställs inte in, men kan komma att flyttas fram och anpassas.

Magnus Därth, vd Kött & Charkföretagen

Ladda ner bilden i 300dpi
 

Patrik Swenzén, Tidskriften Kött & Chark

Ladda ner bilden i 300dpi