Chark-SM 2016 avgjort – Sveriges bästa falukorv, köttbullar, julskinka och isterband har korats

Igår, torsdagen den 27 oktober korades årets 16 Svenska Mästare i Chark-SM – Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Bland annat utsågs bästa julskinkan, falukorven, isterbandet, salamin, syltan och grillkorven. Såväl stora företag med försäljning över hela landet, som mindre charkuteriföretag har fått mycket goda resultat, och fler än någonsin har mottagit kvalitetsstämplar i guld.  

Bland årets Svenska Mästare finns bland annat familjeklassikern Mamma Scans köttbullar i köttbulle och hamburgare-klassen och i Isterbands-klassen vann det lilla familjeföretaget Wictor Olssons. Sparrisskinkan från Direkt Chark var bäst i kokta helköttsprodukter-klassen och SM-titeln i julskinka gick till Björk & Co.

– Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Att så många kvalitetsstämplar i guld har delats ut visar vilken hög klass våra svenska charkuterier håller. Alla tävlande charkuterier har blindtestats enligt strikta kvalitetskrav av en kunnig domarpanel, för att kunna utse Sveriges bästa charkuterier, säger Susanne Ekstedt, projektledare på SP Food and Bioscience som arrangerar Chark-SM.

Syftet med tävlingen är både att bidra till att höja kvaliteten men också att göra det enklare för konsumenterna att välja riktigt bra charkuterier i butiken. Alla produkter som når den högsta kvalitetsnivån belönas med en kvalitetsstämpel i guld och bland dem utses en Svensk Mästare i varje klass. 750 charkuterier från 61 olika företag var anmälda till tävlingen. De tävlade i 16 olika klasser, och utöver det delades det ut hedersutmärkelser till ekologiska och klimatanpassade produkter.

Alla Svenska Mästare finns listade nedan.

Resultatlista sorterad efter företag
Resultatlista sorterad efter tävlingsklasser
Pressbilder för nedladdning hittar ni här

För ytterligare information kontakta:
Susanne Ekstedt, projektledare Chark-SM, SP Food and Bioscience, tfn: 010-516 66 53, e-post: susanne.ekstedt@sp.se
Bilder för fri publicering Rebecca Sinnerstedt tfn: 070-575 09 55, e-post: rebecca.sinnerstedt@perspective.se
www.charksm.se

 

Alla Svenska Mästare i Chark-SM 2016

Företag                                       Klass                                        Produkt
Jokkmokks Korv & Rökeri         Falukorv                                      Jokkmokks Korv Basturökt
HKScan                                          Köttbullar och hamburgare     Mamma Scan
Björk & Co                                     Julskinka                                     Julskinka, kokt
Direkt Chark                                 Kokta helköttsprodukter          Sparrisskinka
Vindelns Rökeri                           Rökta helköttsprodukter          Vindelnrökt fläskkarré
Helmut Walch Charkuteri         Lufttorkade/kallröka hela        Tyrolerschinken
köttprodukter
MälarChark                                  Klassiskt kryddade korvar        Ekologisk prinskorv
Korvdelikatessen i Göteborg     Milt kryddade korvar                Ostkorv
Tulip Food Company                  Starkt kryddade korvar             Tulip Pusta
Lindvalls Chark                            Grillkorv, skinnfri                      Bacon Wrapped Sausage
Wiktor Ohlssons                          Isterband                                      Isterband
Jakobsdals Charkuteri               Kallrökt, torkad korv                  Haga-Petters salami grönpeppar
HKScan                                         Rökt påläggskorv                        Lökkorv
Jakobsdals Charkuteri               Pastej och sylta                           Handlagd pressylta
Signal & Andersson                    Traditionell chark                       Stekfläsk
Charkuterifabrik
Gudruns                                        Bacon och rökt sidfläsk             Bacon 140g

Hedersutmärkelse ekologiska produkter
MälarChark                                  Ekologisk prinskorv

Hedersutmärkelse klimatanpassade produkter
Andersson & Tillman                 50/50 original
HKScan                                         Klimatanpassat koncept